កត្តាសំខាន់នៃការបង្កើតកិច្ចព្រមព្រៀង កាតែល នេះ គឺជៀសវាងការប្រកួតប្រជែងគ្នារវាងអ្នកនាំចេញ ឬអ្នកផលិតអង្ករនៅក្នុងតំបន់ ហើយលទ្ធផលចុងក្រោយនឹងធ្វើឲ្យអ្នកនាំចេញអង្ករទាំងនោះលក់អង្ករនៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិកាន់តែមានតម្លៃខ្ពស់។
ប្រទេសនាំចេញអង្ករចំនួនប្រាំ ដែលគ្រោងនឹងបង្កើតកិច្ចព្រមព្រៀងនេះឲ្យបានមុនឆ្នាំ២០១៣ រួមមានប្រទេសកម្ពុជា ឡាវ ថៃ វៀតណាម ភូមា (មីយ៉ាន់ម៉ា)។
យោងតាមគេហទំព័រមីយ៉ាន់ម៉ាថែម (Myanmar Time) ដែលចេញផ្សាយនៅដើមខែតុលា ឆ្នាំ២០១២ ថា ប្រទេសសមាជិកអាស៊ានចំនួន៥ ដែលមានសក្ដានុពលនាំចេញអង្ករខ្លាំងលើពិភពលោក នឹងបង្កើតកិច្ចព្រមព្រៀងកាតែល នៃអ្នកនាំចេញអង្ករនៅក្នុងតំបន់អាស៊ាន ដើម្បីបង្កើនតម្លៃនាំចេញអង្ករប្រមាណ ១០% នៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិ។ ទោះយ៉ាងណា ក្រៅពីការបង្កើនតម្លៃនាំចេញ គឺការបង្កើនគុណភាពអង្ករនៃប្រទេសដែលចូលជាសមាជិកកិច្ចព្រមព្រៀងពាណិជ្ជកម្មនីមួយៗ។
http://www.rfa.org/khmer/indepth/cambodia_is_amongst_five_asean_members_on_rice_bloc-11272012235013.html
Comments